Mászó élet

Minden ami mászás!

2011. május 22., vasárnap

A Lhoce csúcsán Erősék





A magyar Himalája-expedíció szervezésében május 21-én Erőss Zsolt és Gál László elérte a 8516 méter magas Lhoce csúcsát, ezzel 11-re növelték a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát.





A sikeres csúcstámadást követően a két mászó késő éjszaka érte el a 7900 méteren lévő IV-es tábort, jelenleg pedig már a III-as táborban vannak. Állapotuk jó, csak fáradtak.




A szombat esti híradások elmaradásának oka az, hogy a mászóknál lévő két telefon az időközben visszaforduló másik két csapattag, Mécs László és Horváth Tibor hátizsákjaiban voltak, így a csúcsmászók nem tudták azonnal értesíteni sikerükről az alaptáborban a hírre várakozó expedícióvezetőt, Kollár Lajost.



A Magyarok a Világ Nyolcezresein sorozatának 2011-es expedíciója tehát sikerrel járt, Erőss Zsolt a kilencedik, Gál László pedig az első nyolcezres csúcsát mászta meg, rögtön a világ negyedik legmagasabb hegyével kezdve. A Lhoce a magyar expedíciós hegymászás 11-dik nyolcezrese.

A Lhotse (Kínában: Lhozę) a negyedik. A Himalájában található, Tibet (Kína) és Nepál határán. Magassága: 8,516 méter. Összeköttetésben áll a Mount Everest-tel a Déli hágón (South Col) keresztül. Ismert arról, hogy a Mount Everest szomszédságában áll és a Nagy Testvér legnépszerűbb úton történő meghódítása közben a hegymászók a Lhotse északnyugati oldalán haladnak át. Akárhogy is, a Lhotse önmagában is drámai csúcsnak nevezhető. Félelmetes déli oldala 3.2 km hosszú, de ez 2.25 km szintemelkedéssel párosul! Ekkora méretben ez a világ legmeredekebb hegyoldala.




A Lhotse-t először 1956. május 18-án hódította meg egy svájci csapat, Ernst Reiss és Fritz Luchsinger. A Lhotse egyik alacsonyabb csúcsa, a Lhotse Middle (8,414 méter) maradt a világ legmagasabb megmászatlan hegycsúcsa, egészen 2001. május 23-ig, amikor egy orosz expedíció négy tagja jutott fel rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése