Mászó élet

Minden ami mászás!

2011. január 21., péntek

CHO OYU expedíció – előadás sorozat

A magyar expedíciós hegymászás szervezésére 2003-ban létrejött program - a „Magyarok a világ nyolcezresein” - , amely a Föld legmagasabb hegycsúcsainak magyar megmászását tűzte ki céljául, 2010 őszén a világ hatodik legmagasabb hegycsúcsa, a himalájai Cho Oyu megmászására indított magyar expedíciót. Az Erőss Zsolt, Mécs László, Kollár Lajos, Szlankó Zoltán, Horváth Tibor, Wetzl Péter, Kollmann András, Tóth Zsolt alkotta csapatba meghívást kapott a Székesfehérvári Hegymászó Sportklub tagjaként Gál László is.

A többek között a Mount Everestet első magyar állampolgárként megmászó Erőss Zsolt, akinek 2010 év elején a Magas Tátrában elszenvedett balesete után egyik lábát a súlyos sérülések miatt amputálták, az expedíción művégtaggal vett részt. Az expedíció alapvető célja volt, hogy Zsoltot visszavezesse a nagy hegyek közé és egyben egy remélt sikeres mászással a végtag protézis használhatóságát bizonyítsa extrém körülmények között is.

Az expedíció alatt a hegyen uralkodó szélsőséges időjárási körülmények és az ebből fakadó nagyfokú lavinaveszély miatt kettő, embereket is érintő lavinabaleset történt más nemzetek mászóival. Az extrém kockázat miatt végül a magyar csapat is a visszafordulás mellett döntött feladva csúcsmászó törekvéseit, de a mászó résztvevők mindegyikének sikerült jó erőnlétben 7000 méteres magasság fölé jutnia.

Az expedíciókon készülő ismeretterjesztő dokumentumokkal (filmek, fotók, előadásanyagok) a résztvevők a sport népszerűsítését, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását kívánják támogatni, ennek részeként 2011. január 25-én 18:00 kezdettel az expedíció résztvevői Székesfehérváron, a Kodolányi János Főiskola nagy előadójában (A épület – Szabadságharcos út 59.) vetítéssel, beszélgetéssel egybekötött élménybeszámolót tartanak, amely a Cho Oyu expedíció élményeit bemutató országos előadó körút kezdete is egyben.
Az előadás után a Főiskola épületében egy kis rögtönzött felszerelés bemutatóra invitáljuk a résztvevőket, ahol a magashegyi hegymászás eszközei is megtekinthetők.
A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.


székesfehérvári
hegymászó
sportklub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése